Lodewijk Pincoffs


De ontwikkeling van haven en stad in het interbellum was een voortzetting van de industriële en infrastructurele activiteiten die aan het eind van de 19e eeuw plaats vonden. Mede door particuliere investeerders werd toen de basis gelegd voor de toekomstige wereldhaven.
D e naam van een van die pioniers zal altijd voortleven in de Rotterdamse haven. Hij werd geroemd, verguisd en gerehabiliteerd. Zijn naam en verhaal mag ook hier niet ontbreken:

Lodewijk Pincoffs

In 1869 wordt Feijenoord bij Rotterdam gevoegd maar in 1868 waren de plannen van stadsarchitect W.N. Rose voor de ontwikkeling van het eiland Feijenoord al gereed. De nadruk kwam te liggen op een combinatie van spoorweg en haven. De uitvoering van de plannen werd grotendeels overgelaten aan particulier initiatief. Daarin speelde Lodewijk Pincoffs een grote rol met zijn Rotterdamsche Handelsvereeniging t.b.v. de exploitatie van het haven- en industriegebied. Het Rijk en de Gemeente Rotterdam verleende medewerking aan de bouw van de infrastructuur, met name bruggen over de Maas.






De Rotterdamse havenbaron en politicus Lodewijk incoffs speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Rotterdamse havens. Hij was de eerste ondernemer die het aandurfde om zijn bedrijf op Zuidelijke Maasoever te vestigen.

Pincoffs is echter ook berucht omdat hij een van de grootste oekhoudschandalen uit de Nederlandse geschiedenis op zijn naam heeft staan. Hij vluchtte in 1879 uit Rotterdam naar New York.




Het Poortgebouw werd in 1879  ontworpen als hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereenig ing. Aan de andere kant van de brug had een identiek poortgebouw moeten komen. Omdat de RHV in 1879 failliet ging is de tweede poort nooit afgebouwd en 1937 gesloopt.






Vanaf 1870 lopen de zaken in Pincoffs Afrikaanse bedrijf niet goed. Hij stelt de financiële cijfers rooskleuriger voor dan ze zijn waardoor er nieuw geld vanuit de Rotterdamsche Handels vereninging in de Afrikaanse zaak wordt gepomt. Ook worden er nieuwe schulden aangegaan. Pincoffs vraagt in 1877 Prins Hendrik op te treden als erevoorzitter van zijn Afrikaanse bedrijf. Pincoffs gebruikt om hem geld aan te laten trekken voor zijn inmiddels bijna failliete bedrijf. Als in 1879 het faillissement nadert klapt het Picoffs imperium en komen de vervalsingen in de boekhouding aan het licht. Picoffs vlucht naar New York en laat miljoenen schuld achter. Hij wordt veroordeeld tot 8 jaar gevangenis straf. De gemeente Rotterdam nam in 1882 voor 4 miljoen gulden de Rotterdamsche Handelsvereeniging NV over de aandeelhouders






Verguisd en bespot

Na zijn vlucht naar New York bleef hij het gesprek van de dag in Rotterdam. Dit kwam o.a. tot uiting in diverse spotprenten op affiches en in tijdschriften





 




Overlijdensbericht in de New York Times :

Pincoffs overleed in Chicago. Hij had daar een eenvoudige sigarenwinkel.





Rehabilitatie

In 1992 is Lodewijk Pincoffs grotendeels gerehabiliteerd. Op de Kop van Zuid op de vestigingsplek van de Rotterdamsche Handelsvereeniging werd besloten om een weg, een brug en een plein naar hem te vernoemen.













Voor het Entrepotgebouw staat een standbeeld van Lodewijk Pincoffs dat in 1992 door de Rotterdamse beeldhouwer Willem Verbon is vervaardigd.








Film TV-Rijnmond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten